Efervescent - 15.06.2017

15 iunie 2017 15:34

Palatul Jean Mihail este o adevãratã bijuterie arhitecturalã ce dateazã de la începutul secolului al XX-lea. Din 1954 a devenit sediul Muzeului de Artã din Craiova.
În 1909, Jean Mihail a inaugurat palatul din Craiova, a cărui construcție a fost începută de tatăl său la 1900.

Edificată în stilul academismului francez, cu elemente arhitecturale ce aparțin barocului târziu, palatul este remarcabil atât prin bogata arhitectură exterioară, cât și prin amenajările interioare realizate din materiale de cea mai bună calitate: scara de onoare din marmură de Carrara, candelabre din cristal de Murano, oglinzi venețiene, stucatură aurită, plafoane pictate, pereți tapisați cu mătase de Lyon, luminatoare cu vitralii, plafoane din lemn sculptat ş.a.

Potrivit istoricilor, Jean Mihai utiliza doar o cameră a palatului. Imobilul a devenit util abia în momentul în care a fost utilizat de familia regală. În 1913, în timpul celui de-al Doilea Război balcanic, la palat a locuit, pentru o scurtă perioadă de timp, Regele Carol I. Și Regele Ferdinand a locuit o perioadă în palatul Mihail, în timpul unei vizite la Craiova, în 1915.

Jean Mihail a murit în 1936. Prin testament, el a lãsat întreaga avere statului, cerând înfiintarea unei fundatii care sã-i poarte numele și sã-i administreze toate bunurile.

Category: Efervescent
Realizator
-